Digimarkkinoinnin trendejä

Digitaalinen markkinointi on trendiherkkä ala. Uudet kanavat saattavat nousta suosioon raketin nopeudella, vanhat lakata toimimasta. Trendien perässä juoksemisessa kannattaa kuitenkin pitää oma asiakaskunta mielessä: monilla aloilla esimerkiksi perinteikäs sähköpostilista on edelleen edullinen ja hyvin konvertoiva markkinointikeino.

Google-haun muutokset ja vaikutukset hakukoneoptimointiin

Hakukoneoptimointi on jo 2020 verrattain kypsä ala. Käytännössä kaikki digimarkkinoinnin palveluntarjoajat kiinnittävät tähän ainakin perustason huomiota yrityksen verkkonäkyvyyttä suunnitelessa. Tämä myös tarkoittaa helppojen ”SEO-kikkojen” aika on pitkälti ohi. Hakukoneoptimointi vaatii siis pitkäjänteistä, jatkuvaa työtä eikä tuloksia välttämättä saada saman kvartaalin aikana.

Harmaita hiuksia ovat aiheuttaneet muutokset Googlen hakutuloksissa. Joskus vuosia sitten etusivu koostui kymmenestä sinisestä linkistä, ja klikkausten määrä oli suoraan verrannollinen sijoitukseen tällä listalla. Nyt haun parhailla paikoilla on, mainosten ohella, kuvia, videoita, kartta, featured snippet-bokseja, tietopaneeleja, strukturoita dataa jne.

Tätä kehitystä on kvantifioitu (Moz tutkimus, 2020) mittaamalla pikselimäärä näytön yläreunasta ensimmäiseen ns. orgaaniseen hakutulokseen. Trendi on selvä: 2013 matkaa oli keskimäärin 375 pikseliä, nyt 616. Pahimmissa tapauksissa 1. linkki on vaatii jopa tuhansien pikseleiden mittaista skrollausta ennen kuin se on hakijan näkökentässä.

Googlen vastine tähän on selkeä: myös kuvat ja muut erityiset tulokset ovat hakutuloksia, ja näkyvyyttä niihin voi optimoida. Digimarkkinoijan onkin syytä sisällöntuotannossa miettiä muutakin kuin perinteistä hakusanoilla höystetty tekstiä. Kasvussa ovat muun muassa äänihaut, lisätty todellisuus ja tietenkin tämän vuoden suuri trendi, tekoäly.

Monikanavaisuus markkinoinnissa – pitääkö olla kaikkialla?

Verkkosivut, FB, Yotube-kanava, Instagram-tili, Twitter, TikTok, Snapchat, Pinterest, LinkedIn ja niin edelleen, digitaalisia markkinointikanavia on paljon ja määrä kasvaa. Lähtökohtaisesti yrityksen on hyvä olla mukana mahdollisimman monessa kanavassa, sillä alkuun pääsee hyvin pienillä panostuksilla. Pidemmän päälle varmasti kannattavampaa on keskittää sisällöntuotanto oman asiakaskunnan kannalta tärkeimpiin medioihin.

Oikeiden kanavien löytäminen vaatii markkinatutkimusta, ja tähän on kehitetty online-työkaluja. Esimerkiksi tuore SparkToro skannaa hakusanan perusteella kymmeniä miljoonia sosiaalisia profiileja löytääkseen mitä yleisö lukee, kuuntelee, katsoo ja seuraa.